Malkų kaina

Dėl malkų kainos, bei atvežimo galite teirautis numeriu +370

Pirkti malkas galima įvairiausiomis kainomis. Prekeiviai skelbimuose siūlo visokių rūšių: nuo pušinių iki uosinių, nuo beržinių iki alksninių ir t.t. Visas malkas galima skirstyti į tris kaitrumo tipus: I tipo, tokios kaip beržinės, uosinės, ąžuolinės, klevinės ar skroblinės – geriausios. Už jas teks daugiau sumokėti. Jos dega kaitriausiai, tačiau taip pat išskiria ir daug dervų, tenka dažniau valyti kaminą. Beržinės gali kainuoti apie 34 Eur už erdmetrį, uosinės, klevinės ir ąžuolinės – iki 38 Eur už erdmetrį. II kaitrumo grupės priskiriamos pušinės, juodalksnio ir kitos. Juodalksnio malkos labai populiarios – jų kaina tokia pat kaip beržinių – 34 Eur už erdmetrį; pušinės pigesnės – apie 28 Eur už erdmetrį. III kaitrumo grupės malkos dega ne taip kaitriai. Joms priskiriamos eglinės, drebulinės, baltalksninės ir kitokios. Jos – pigiausios: už erdmetrį baltalksnio malkų sumokėsite apie 26 Eur už erdmetrį, o drebulinių – 24 Eur. Skaldytų malkų erdmetris brangesnis keliais eurais, įmonės malkas kapoja skaldyklėmis.

Sausos malkos

Siųsti užklausą






    malkos

    Pristatymas į namus

    Malkų užsisakyti į namus turbūt paprasčiausia: visuose miestuose, nuo Vilniaus iki Kauno, Šiaulių iki Klaipėdos, Jurbarko iki Biržų, ypač daug žmonių, vykdančių malkų pardavimo veiklą. Kainos taip pat svyruoja, mažesniuose miesteliuose šio kuro įsigysite pigiau. Dažnai už pristatymą į namus sunkvežimiu neimamas papildomas mokestis, tačiau dažnas prekeivis dėl to prašys pirkti didesnį kiekį: nuo 25-30 erdmetrių vienu kartu. Didesniuose miestuose, pavyzdžiui, Panevėžyje, malkos bus privežtos sunkvežimiu su įmontuotu kranu; kitur iškrauna pats vairuotojas ir jo pagalbininkas arba jos išverčiamos iš hidraulinės priekabos.

    Apie sausas malkas

    Perkant malkas svarbu įsitikinti, kokia jų drėgmė. Įsigytas malkas gali tekti kurį laiką džiovinti, jei jos atvežtos gana drėgnos. Kūrenimui tinka malkos, kurių drėgmė apie 20 proc. Vis dėlto, perkant neskaldytas, nepjautas, geriau pasirūpinti pigesniu tiekėju, kuris parduotų drėgnas malkas: prieš joms išdžiūstant, paprasčiau apdirbti, paruošti naudojimui. Sausas malkas geriausia pirkti jau supjautas ir sukapotas: reikės tik pasirūpinti, kur jas laikyti, bus galima iš karto naudoti ir jomis kūrenti katilą, tačiau gali tekti sumokėti gerokai daugiau.

    beržinės malkos
    Anglis

    Apie skaldytas malkas

    Stambesni malkų tiekėjai pasirūpina jau skaldytų malkų tiekimu. Naudojamos komercinės skaldyklės, kuriomis malka smulkinama iki kliento nurodytų ar standartinių gabaritų. Malkos iš plonesnio kamieno gali neprireikti papildomai perskelti, tačiau tai padarius ji greičiau džiūsta ir  geriau dega. Nusipirkus neskaldytas malkas reikės jas paruošti pačiam ar samdyti žmogų, kuris jas sukapotų ar su savo privačiai turima įranga, arba rankiniu būdu. Skaldytos malkos brangesnės nei neskaldytos, kadangi jas paruošti užtrunkama ilgiau, be to, naudojama papildoma įranga. Kiti kurai:

    Beržinės malkos

    Bene geriausiu kainos ir kokybės santykiu pasižymi beržinės malkos. Jos – taip pat ir pačios populiariausios, parduodamas didžiausias kiekis palyginus su kitų medžių pliauskomis. Taip yra todėl, kad jų kaitrumas itin geras – jos priskiriamos I kaitrumo grupei, be to, degimo metu susikaupia kiek mažiau suodžių nei deginant kitas I grupės malkas. Taip pat labai daug malkoms auginamų beržynų, kurie kultyvuojami ne vienerius metus. Ąžuolinės malkos gerokai brangesnės, be to, jų naudojimas trumpina katilo eksploatacijos trukmę, tačiau, žinoma, jos geriausiai dega. Norint kūrenti prastesnėmis, II ar III kaitrumo grupės malkomis, teks jų įsigyti daugiau. Taip už kurą visam šildymo sezonui galbūt net išleisite daugiau. Tokios malkos ne taip kaitriai dega, tačiau, kadangi jų mediena ne tokia tanki, jos džiūsta daug greičiau.

    Malkos VIlnius Kaunas Klaipeda
    Sausos malkos Akcija

    Bendra informacija

    Malkos – turbūt seniausiai naudojama kietojo kuro rūšis. Paprastai jos minimaliai apdorotos, naudojimui tiekiamos lengvai atpažįstama pliauskų forma. Tai – taip pat atsinaujinantis kuras, tačiau jų paklausa gali viršyti kiekį, kuris viename ar kitame regione gali ataugti. Šią problemą galima spręsti protingai eskploatuojant  miško resursus, taip pat – naudojant modernius, didesnio efektyvumo kuro katilus.Malkoms mediena dažnai renkama žiemos mėnesiais: šiuo metu lengva prieiti sukietėjusiu gruntu į mišką, taip pat nukristus medžius transportuoti. Be to, šaltuoju metų laiku pati mediena yra sausesnė. Nukirsti rąstai gabenami į medžio apdirbimo vietą ar tiesiai į vartotojo namus. Dažnai žmonės pliauskas pasiruošia patys: pjauna ir skaldo iki tinkamos kūrenimui formos.

    Malkos skirstomos į tris pagrindines rūšis:

    • Pliauskas – pjaustytus medžio gabalus, skaldomus kirviu;
    • Žabus – plonas šakas ir kamienus, paruoštus kūrenti;
    • Atraižas – atliekas nuo lentų.

    Šios kuro rūšies degimo kaitrumas priklauso nuo naudojamos medienos tankio ir drėgmės. Malkos todėl prieš naudojimą džiovinamos: tokios medienos drėgmė sudaro 20-25% jos masės, tuo tarpu nedžiovintas medis gali sverti dvigubai daugiau. Greičiau džiūsta minkšta mediena – pušinės malkos išdžius per 6 mėn., o uosis, ąžuolas ir beržas gali džiūti net iki dvejų metų.Kūrenimas malkomis išlieka vienu populiariausių namų šildymo būdų: nors jų paruošimas gali gan ilgai užtrukti, jos lengvai prieinamos ir nebrangios, be to, tinka naudojimui beveik visuose kietojo kuro katiluose.

    Kitos kuro rūšys

    Be malkų namus galima šildyti kitomis pakuros rūšimis, pavyzdžiui, kieto kuro granulėmis, anglimi, RUF briketais ir t.t. Svarbu pasirinkti tokią kuro rūšį, kuriai labiausiai pritaikytas jūsų turimas katilas: angliai pritaikytame katile nepatartina naudoti kuro granulių, stambių malkų. Netinkamo kuro naudojimas gali būti nuostolingas jūsų katilo eksploatacijai ir pačiai šildymo sistemai. Taip pat patartina rinktis mažiau taršų kurą, kuris mažiau kenks aplinkai. Svarbu ir pasirinkti tinkamą kaloringumą, jo ir kainos santykį.

    Briketai

    Kodėl mes ?

    D.U.K.

    Pirmiausia reikia nuspręsti, kurios kaitrumo grupės malkos jums priimtiniausios, pasverti kainos ir kaloringumo santykį. Taip pat verta įsitikinti, ar malkos parduodamos skaldytos, džiovintos, ar ne. Neparuoštas malkas reikės kapoti pačiam, laikyti sausoje vietoje iki kol išdžius. Svarbu pasirinkti ir tinkamą medieną iš pasirinktos kaitrumo grupės. Pavyzdžiui, ąžuolas gerokai dervingesnis nei beržas, tad teks dažniau valyti šildymo sistemą, be to, jis dega kaitriau, kas gali atsiliepti jūsų katilo ilgaamžiškumui.

    Pelenus patartina tuštinti kas porą pakurų. Vien malkomis kūrenant katilą ir kaminą patartina valyti bent porą kartų per šildymo sezoną, kadangi lieka gana daug suodžių. Naudojant I kaitrumo grupės malkas suodžius gramdyti gali tekti net dažniau.

    Pasirinkite tokias malkas, kurios sausos, nedega pernelyg šaltai, kad iš katilo vidaus susidarytų kondensatas ir jis rūdytų, ir ne pernelyg karštai, kad to neatlaikytų katilo skarda. Taip pat svarbu jį periodiškai valyti, susipažinti su katilo priežiūros instrukcija. Nežinant, kaip ardyti katilo prieš valant, geriau šį darbą patikėti specialistui, kad jis po to jį teisingai surinktų atgal.

    Sunku pasakyti, kokio kiekio malkų užteks. Viskas priklauso nuo to, kokia jų rūšis, drėgmė. Reikšmę turi net į pakurą įdėtos malkos gabaritas. Naudojant II kaitrumo grupės malkas statistiniams Lietuvos namams gali prireikti iki 15 erdmetrių malkų vienam šildymo sezonui.
    Svarbu pasirinkti tinkamą katilo galingumą, naudingumo koeficientą. Geras katilas atlaikys aukštas temperatūras, susidarančias kūrenant I kaitrumo grupės malkas. Nedera pamiršti, kad labai našu maišyti kelias kuro rūšis vienoje pakuroje. Todėl taip pat pasidomėkite, kokiu kitu kuru galite kūrenti katilą, kurį renkatės.